PORTFOLIO

Beste lezer,

Mijn naam is Wesley Houben en volgens ChatGPT ben ik een “Creathousiastech”! Ik ben dus een creatieve, enthousiaste en gepassioneerde technicus.
Naast mijn liefde voor de lichttechniek ben ik ook bezig met het maken van 3D modellen en Visuals. Ik werk als freelancer in mijn eigen zaak “None of the Above” en ben al 9 jaar
32 uur per week actief als Docent Podium-techniek aan het Vista College in Heerlen.

Jij hebt dus mijn website en portfolio gevonden! Niet alleen dat maar je hebt zelfs de eerste drie regels gelezen. Zoals je al gemerkt hebt wordt dit geen gerepeteerd zakelijk praatje over waarom ik hetzelfde doe als veel mensen in deze branche. Nee, beste onbekende ik wil je meenemen op een reis langs producties, ontwerpen en totale concepten waar ik gezegend genoeg voor ben geweest om mijn Creathousiastechnische trekjes op los te mogen laten. Gewoon dingen die ik tof vind en waar ik mijzelf in heb kunnen verliezen. Producties die mij gemaakt hebben tot de persoon die ik ben en waar ik mijn eigen sausje overheen heb kunnen gooien.

Dit portfolio leest zich vrij simpel. We noemen elkaar gewoon jij en ik, waarbij ik jou zo plezierig mogelijk probeer duidelijk te maken wat je op de mooie plaatjes hier beneden ziet.
Dat doe ik in vier stappen namelijk:

– muziek en theater
– festivals en beurzen
– onderwijs en beta-testing
– 3D modellen en visuals

Daarnaast nemen we af en toe een zijspoor en zoomen we met een 16-bit bereik in op highlt’s (<– MA3) van mijn reis zo ver.
Vooral aan mij de onmogelijke taak om jou als lezer een kijkje te geven in de L209 (voor de rosco mensen R97) massa in mijn hoofd.
Een ding beloof ik je. Of het nu nieuwsgierigheid is wat je hier bracht, of je gewoon gehoord hebt dat ik een slechte technicus ben.

De aandachtige lezer zal hoe dan ook voldaan zijn na het lezen van dit portfolio.

Muziek en theater

Een belangrijk onderdeel van mijn leven is muziek. Mijn voorliefde voor de Zac Brown Band en Countrymuziek in het algemeen motiveren elke beweging binnen mijn vakgebied die ik maak.
Door de jaren heen heb ik meerdere bands mogen belichten die in de kleinste maar ook in de grootste theaters in het land hebben gespeeld. Onder andere de Ragtime Rumours, Jick Munro & the Amazing laserbeams, Zeno (a tribute to Toto), Like a bat out of hell (a tribute to Meatloaf), Symfo Classics, Abba Rocks (Abba maar dan als rock gespeeld) waren bands die aan het begin van mijn carrière de spreekwoordelijke revue passeerden. Zoals aan de filmpjes en sommige foto’s te zien is, was het begin van mijn carrière op een punt dat er net met redelijke resolutie en licht gevoeligheid op telefoon camera’s zaten. Helaas trok het type muziek wat ik deed vooral, laten we zeggen volwassenere bezoekers die minder bekend waren met YouTube. Hierdoor is het vinden van mooi materiaal erg lastig. Ik deed zo ongelooflijk veel oudere muziek dat mijn muzikale opvoeding behoorlijk werd bijgespijkerd.

Een vaak terugkomend fenomeen door mijn carrière heen, waren de Limburgs dialect voorstellingen die mij altijd aan het hart lagen. Zo heb ik vanaf dat ik in mijn derde jaar van de opleiding podiumtechniek zat
de techniek mogen verzorgen van de Kerkraadsdialect zanger en toneelspeler Jack Vinders. Ik vond het zo tof om met Jack te werken. Ik wist niet wat ik deed en hij wist niet wat hij wilde. Na een aantal jaren samengewerkt te hebben, heb ik voor Jack de kerkramen mogen ontwerpen en maken (die foto staat hieronder). Die dialect voorstellingen zijn ook wel gebleven. Al 8 jaar ben ik belichter van de Medamme Cour on Tour (hierover vertel ik zo meteen wat meer), een potpourri van Limburgse dialecten en artiesten in een vrij groot spektakel. Vrij recent heb ik de reünie- en ook afscheidstour van Neet oet Lottum mogen doen met als frontman Frans Pollux. Dankzij die tour mocht ik ook Paradiso Amsterdam van mijn bucketlist afstrepen.

Mijn audio-docent op de opleiding vroeg ons altijd naar ons 10 jaren plan. Mijn antwoord was altijd vrij duidelijk “binnen 10 jaar wil ik graag een grote tour met een grote band doen”. Toen ik na mijn opleiding vrijwel direct in het onderwijs ging werken was dat doel opeens minder binnen bereik. In oktober 2022, precies 10 jaar nadat mijn audio-docent erna vroeg kwam dan ook deze doelstelling uit. Dankzij mijn intensieve samenwerking met Lars Aarts van T.Y.S Productions kreeg ik de kans om 4 weken door Amerika te toeren als Lichtoperator voor de band Within Temptation die als very special guest meegingen met Iron Maiden.
De show die voornamelijk tijdcode was, was voor een deel voorgeprogrammeerd. Echter de nieuwe nummers heb ik zelf vorm mogen geven. Ook op de vloer set had ik inspraak. Ook hierover zo meteen meer.

Om de droge tekst te onderbreken komen nu wat foto’s gewoon sfeerplaatjes. Projecten die tof waren. Groot, klein, gemiddeld. Dingen waar ik trots op ben maar vooral ook zaken waar ik mijzelf sterk heb ontwikkeld. Daarna gaan we inzoomen op twee hele toffe projecten.

Medammecour on Tour

In 2016 werd ik belichter bij een carnavals revue-achtige voorstelling die in 2004 de laatste keer op de planken stond. Het idee van de voorstelling is om zoveel mogelijk windstreken uit Limburg in een grote carnavals voorstelling op de planken te zetten. Een soort veredelde carnavalszitting maar dan met alle gehuchten, dorpen en steden bij elkaar. Een grootte chaos aan verschillende amateur toneelspelers, bute kampioenen, muzikanten, komische duo’s, trio’s, acrobaten, zangers, zangeressen, instrumentalisten, illusionisten en beroemdheden bij elkaar. 

Waar we in 2016 met een kleine vrachtauto op pad gingen langs kleine verenigingszalen en theaters, is de voorstelling nu een 2 trailer productie met led Walls en grote decors. We spelen in de grootste theaters van Limburg en trekken in een normaal seizoen 12.000 bezoekers. Het verhaal draait al jaren om dezelfde 3 hoofpersonages die alle drie een eigen wens hebben en dat botst nog wel eens met elkaar. De show zit vol met stereotypes en platte humor. Hier en daar zit er een serieuze noot in en dat is dan ook wat 3 uur durende voorstelling compleet maakt.

Als belichter sta ik steeds weer voor nieuwe uitdagingen. De voorstelling groeit snel in complexiteit en elk jaar zijn er nieuwe serieuze hindernissen. Vooral ook omdat 90% van de cast weinig tot geen toneelervaring hebben. Als ze in de Medammecour spelen moeten ze ook mee acteren. Dat maakt de belichtingskant van het verhaal een stuk complexer. 3 jaar geleden kwam daar nog een complex stuk av-techniek bij toen de regisseur koos voor een led wall als decor. Ik ben vanaf het eerste jaar verantwoordelijk voor het lichtontwerp en de programmatie van zowel licht, video als de changementen lijsten.

Rudi Videc, de regisseur verzint elk jaar weer een gekke act die eigenlijk niet past binnen de decor setting van dat jaar. Je moet denken aan bijvoorbeeld een trampoline act, een Sway pole act, een auto op toneel en komend jaar een aerial acrobatics act. Vanaf vorig jaar toeren we met een eigen intelligente frontlicht set zodat de ruim 90 speciaaltjes makkelijker te realiseren zijn. Hierdoor krijgt de voorstelling meer dynamiek omdat ik het licht beter per scene kan sturen. Als de spelers hun merkjes vaker niet halen is het veel makkelijker oplossen vanaf de tafel dan elke keer weer profielen om te stellen. 

Ik hou van mijn vak als belichter en realiseer me als geen ander de visuele beleving steeds meer tot stand komt door een intensieve samenwerking tussen licht en video. Om de totale balans in de gaten te kunnen houden heb ik me verder ontwikkeld op het gebied van 3D tekenen en het maken en toepassen van Visuals. Bij de Medammecour werken we samen met Jan Danihel, een oud-student van de opleiding audiovisueel die talent heeft voor het maken van Visuals. Jan is enorm sterk in de Visuals maken voor niet 16:9 led wall configuraties. In samenwerking met Jan schiet ik dan wat ideeën voor. Zo heb ik in Blender het grof ontwerp voor de Karaokebar, het gekkenhuis en het vliegveld gemaakt. 

 

Within Temptation USA Tour - (Iron Maiden)

Mijn tien jaren plan kwam dan toch echt uit in 2022 toen ik voor Within Temptation (WT) mee mocht naar de USA. Als very special guest voor Iron Maiden mochten we in de grootere stadia van de USA spelen. Naast de Iron Maiden shows speelden we ook een aantal eigen shows in medium sized clubzalen.

We hadden voor de hele tour een eigen floorpackage bij die essentieel was voor de show. Een mix tussen Smarty’s, JDC1 en chorusline pixelbarren gaven de eigen identiteit aan de lichtshow. Dat bleek essentieel te zijn want de muziek van Maiden ten opzichte van WT vraagt voor een totaal andere dynamiek. Waar bij Iron Maiden de verhaallijn en de totale decor plaatjes de boventoon voeren en daardoor een stuk theatraler belicht wordt is dat bij WT anders. WT vraagt voor meer Dynamiek tussen licht en donker. Sterke accenten en breakdowns voeren daar juist weer de boventoon in de muziek. Dit vergt een stuk meer dynamiek in de lichtset om de contrasten in de muziek te versterken. 

De front LX van Ironmaiden bestond uit 18 intelligente washes. WT bestaat uit 7 bandleden. Elk bandlid krijgt 2 washes uit de front met een two-tone kleurstelling. Ik realiseerde me vrij snel dat ik dan nog 4 fixture over hield. Om de identiteit van WT wat meer kracht bij te zetten heb ik de banner op meerdere vlakken aangelicht. Een aparte Cuelists naast de tijdcode lijsten zorgde ervoor dat ik kon kiezen tussen tekst, oog, gezicht of alles tegelijkertijd. Dit zorgde ervoor dat op elke foto die het publiek nam het beeldmerk van WT aanwezig was. 

 

Festival en beurzen

Zon, regen, Dixies, gras, fabriekshallen en beursgebouwen. Deze hoek van mijn carrière is enorm gevarieerd. Als huistechniek te mogen ontwerpen en gasten te ontvangen vind ik enorm tof. Je leert mensen kennen, en ziet hoe ze jouw ontwerp op een andere manier benaderen als dat je zelf bedacht had. Zo leer je steeds meer bij en worden je ontwerpen en vooral ook je programmatie steeds verbeterd. Als huistechnicus heb ik voor meerdere festivals mogen werken. Parkcity Live, Festival van de toekomst, Booch! Rock Werchter (the slope) en Holy Moly zijn onder andere festivals waar ik heb mogen werken.

Voor het Wereld Muziek Concours in mijn geboorteplaats Kerkrade heb ik de artistieke regie voor de opening mogen verzorgen. Het hoogte punt, letterlijk en figuurlijk was de tijdelijke lichtinstallatie die op het nieuwe gemeentehuis geplaatst werd. Om alle dorpen en steden in de omtrek ervan op de hoogte te brengen dat de op de markt van Kerkrade het festival aan de gang was, bedacht ik een lichtontwerp die de “kroon” van het gemeentehuis zou accentueren. Door de 30 krachtige Aqua Sharpy’s kreeg het centrum van Kerkrade een maand lang de aandacht die het zo verdiende met dit werelds event. Een Cuelist van 20 minuten met verschillende standen effecten en vormen trokken alle ogen in een straal van 20km naar het centrum van Kerkrade.

Die tijdelijke installaties zitten in mijn bloed. Al een hele tijd werk ik voor de fabrikant Highlite International, beroemd en berucht voor merken zoals, Showtec, DMT, DAP, Infinity en nog veel meer. Over het begin van mijn samenwerking met Highlite vooral rondom de Chimp lees je verderop meer. Dit stukje gaat over de Pro- light & Sound beurs in Frankfurt.

Samen met Lars Aarts doe ik al een aantal jaar de beurstand van Highlite. Lars neemt vooral het ontwerp voor zijn rekening. Ik neem vooral de programmering, de muziek (met Dwayne Houben), de Visuals (met Jan Danihel) en het showcontrol deel voor mijn rekening. Uiteraard sparren we vaak samen en zorgen we dat onze visies samen komen.

Een beursstand aan zich is niet zo spannend maar een beursstand op een beurs vol vakidioten die juist kritisch naar licht, geluid en video kijken is een totaal andere vorm van druk. Je werkt niet meer alleen voor de beleving maar juist ook voor de verkoop van de producten waar je de beleving mee probeert neer te zetten. Dat vergt een totaal andere kijk op programmeren. Je kijkt namelijk niet meer naar hoe kan ik de artiest of acteur goed tot zijn recht te laten komen, maar hoe je fixtures goed tot hun recht komen. Elke fixture heeft zijn eigen voor- en nadelen. De kunst is het om ze op de juiste manier in te zetten.

Ik hou van onorthodoxe locaties en de uitdagingen die deze met zich meebrengen. De opening van het openluchttheater in Brunssum was hier een goed voorbeeld van. Midden in het Park omringt met natuur en water heeft de gemeente Brunssum een prachtige overkapping gemaakt de het speelvlak en de tribune voor het publiek drooghoudt in de lente en zomer. Voor de opening had de gemeente een weekend vullend programma samengesteld. Ik had het genoegen om te ontwerpen en te programmeren. Een asymmetrisch openluchttheater in de natuur vraagt niet voor truss constructies en rechte lijnen maar juist voor een lichtplan wat zo min mogelijk het natuurlijke beeld tegenwerkt. Ik heb vooral gebruik gemaakt van de prachtige natuur die er al is door deze subtiel te belichten met de juiste accenten waar het groen van de bladeren doorbroken werd door het bruin of blauw van boom stammen en water.

Soenda

Ik heb een hekel aan techno… dat was heel lang mijn credo. Ik hou niet van producties die om 12 uur avonds beginnen en om 8 uur ochtends eindigen. Dat veranderde toen ik via Lars Aarts in aanraking kwam met de verschillende Soenda edities. Lars ontwerpt deze festivals in een herkenbare stijl met een gezamenlijke deler. De aandachtige lezer zal deze deler snel ontdekken a.d.h.v. de foto’s.

Waarom ik als livemuziek purist er juist voor kies om een hoofdstuk in mijn portfolio toe te wijden aan een muziekstijl die mij het minst interesseert leg ik je in de komende alinea’s haarfijn uit. Wat de ontwerpen van Soenda namelijk uniek en uitdagend maakt is dat de lichtset vaak als geheel gebruik wordt. Het lijnen spel verbindt de verschillende designelementen met elkaar. Op de eerste editie die ik voor Lars deed viel ik hard door de mand. Ik ben een extrovert type en dat is vaak in mijn programmatie te zien. Voor techno echter moest ik een hele stap terugnemen naar veel kleinere en minimalistische plaatjes om vervolgens in climaxen uit te kunnen pakken. Nu denk je dat is toch normaal voor ons vakgebied en daar heb je gelijk in. Voor mij was de maat waarin ik terug moest gaan naar minimalistisch en heel klein zo groot dat ik daar even aan moest wennen. Het zijn deze producties geweest waarin ik de liefde voor group masters heb ontdekt. Ik noem het altijd mijn externe handrem. Als ik dan in mijn enthousiasme weer eens per ongeluk de all strobe of blind in ram dan houdt de group master me tegen. Zo heb ik geleerd mijzelf meer te doseren. Helaas voor collegae, familie en vrienden bestaan deze groupmasters nog niet in het echte leven.

Toen ik techno meer leerde waarderen en ik mijn weg in deze muziekstijl langzaam begon te vinden, ging ik ook anders tegen de ontwerpen aan kijken. Het lijnen spel heeft uiteraard afgekeken bij Lars en Kenneth. Voor mijzelf was ik op zoek naar mijn eigen identiteit binnen de techno. Ik krijg vaker te horen van Dennis Evers dat ik een goeroe met FX-engines ben. Er zal vast en zeker een ADHD’er in mij verloren zijn gegaan maar ik hou van rekenen en regeltjes. Op de ontwerpen van Lars kan ik helemaal losgaan met mijn sommetjes en regels in de fx engine. Op een gegeven moment vond ik mijn eigen identiteit door de posities van mijn collega’s waarbij de fixtures elkaar in het gezicht of bibs schijnen, en mijn OCD in de fx engine te combineren. Ook de fris opgedane kennis rondom de groupmasters gebruikte ik niet meer als dossering, maar meer als het uit- en aanzetten van verschillende groepen fixtures waardoor het ontwerp totaal veranderde. Wat volgde zie je hierbeneden in enkele TikTok filmpjes van Soenda.

 

Onderwijs

Na het voortgezet onderwijs ben ik begonnen aan de opleiding Podium- en evenemententechniek aan het Arcus college in Heerlen. De opleiding begon toen met de eerste lichting en ik mag van geluk spreken dat ik er toen tussen ben gerold. Ik heb toen 4 jaar gestudeerd met als uitstroom richting Lichttechniek. Ik was graag betrokken bij de opleiding omdat de leeromgeving met eigen theater mij als student in staat stelde zelf te ontdekken en onderzoeken. De sky was the limit laten we maar zeggen. Na 4 jaar licht was ik nog niet klaar. Ik heb aansluitend nog een jaar Toneeltechniek gestudeerd en ook dit afgerond. Vanaf mijn tweede diploma ben ik altijd betrokken gebleven bij de opleiding. Ik gaf hier en daar wat gastlessen en verving mijn toenmalige docente Maud Wedick toen zijn met zwangerschapsverlof ging.

Ik had meteen na het afronden van mijn studie gesolliciteerd om bij het leerwerkbedrijf Bravo! te kunnen gaan werken als praktijkbegeleider. Bravo! is een stage plaats voor studenten binnen de afdeling die meer zelfstandigheid zoeken en zichzelf makkelijker kunnen uitdagen en ontwikkelen.
Ik was zelf zo een student en genoot vooral van het samen uitproberen en experimenteren met ideeën.

2 jaar na mijn sollicitatie mocht ik op gesprek komen en werd ik samen met mijn beste vriend aangenomen als praktijkbegeleider. Joshua van Veluw ging de audiovisuele tak begeleiden en ik de podiumtechniek kant van het leerwerkbedrijf. 

Inmiddels zijn we ongeveer 10 jaar verder en ben ik van Praktijkbegeleider naar instructeur, naar hoofdinstructeur, naar LB Docent, naar LC docent gegroeid. Ik ben door de jaren heen steeds meer les gaan geven. Vanaf moment een ben ik ook betrokken geweest bij de ontwikkeling van het curriculum voor de licht specialisatie van de opleiding. Ik was zelf altijd heel kritisch op de opleiding en ben ervan overtuigt dat als je kritiek hebt je het zelf ook beter moet kunnen doen.

Ik heb geleerd dat de andere kant van de medaille een stuk minder simpel is als ik het me had voorgesteld. Onderwijs is een raar organisme dat onnodig op hoog tempo denkt te moeten veranderen omdat mensen die er het minste in werken er het meeste van denken te weten. Die enorme hindernis zal nooit de rede zijn om het onderwijs te verlaten. Jonge mensen die gepassioneerd zijn voor het vak verdienen een enthousiaste docent die ze kan helpen om hun ambities waar te maken.

Een van de mooiste dingen in mijn carrière in het onderwijs is het Nieuwe Honden project. Dit project geeft studenten een zo realistisch mogelijke praktijksituatie waarbij alle disciplines samen komen. De studenten staan volledig zelf achter het stuur en de docenten dienen puur als vangnet. In dit project werken meerdere afdelingen samen. Op de afdeling Kunst Theater en Media zitten namelijk zes opleidingen die nauw met elkaar verweven zijn. Podiumtechniek, acteur drama, popmuzikant, Audiovisueel technicus, Fotograaf en eventproducer. De studenten van al deze richtingen zorgen voor een groot audiovisueel spektakel met muziek en theater. We pakken echt samen uit en groeien elk jaar weer in hoe we het nog realistischer voor de studenten kunnen maken. We hebben op alle niveaus rollen en studenten kunnen op eigen tempo leren en ontdekken. De show wordt vaak gezien als een showcase voor het werkveld waarbij studenten hun examen stageplaatsen kunnen verzekeren.

Ik werk met veel plezier op de opleiding en merk dat er nog veel winst te behalen is. Ik werk met zeer student gerichte toffe collega’s die hun voorliefde voor het vak willen vertalen naar de nieuwe generaties. We zijn strebers die van een lage positie op de landelijke ranglijst van Podium technische opleidingen opgeklommen zijn naar de op een na beste opleiding van Nederland.  Niet omdat we de duurste apparatuur hebben of de grootste mengtafels, maar omdat onze studenten zich prettig voelen en er individuele aandacht is voor ieder niveau.

 

Beta-testing

Naast mijn Freelance lichtontwerpen en bedienen en mijn baan in het onderwijs ben ik betrokken geraakt bij de ontwikkeling van de Infinity Chimp. De lichttafel die Highlite zelf ontwikkelde is onmisbaar in mijn carrière. De lichttafel reflecteert de manier waarop ik lesgeef en zelf in het vak sta. We zijn door de jaren heen blind geworden voor hoe het juiste resultaat behaald wordt. Vaak wordt dit gelinkt aan het kopen van de duurste fixtures en consoles. We zijn vergeten dat uiteindelijk de technicus het werk doet en de visie tot leven brengt. Dat betere apparatuur vaak de workflow makkelijker maakt neemt niet weg dat de uiteindelijke visie van een menselijk hart en hoofd voortkomt. Op de opleiding gebruiken we middensegment fixtures en consoles. Een student hoeft niet te weten hoe macro’s werken op een GrandMA maar moet weten hoe een compositie op het podium gemaakt wordt. De weg naar een A-merk lichttafel ligt bij hun eigen ontwikkeling als freelance technicus. De basis ligt bij de opleiding en simpelere tafels nemen de aandacht weg bij de front of house en brengen hem terug waar hij hoort, namelijk op het podium.

Genoeg over mijn onderwijs en waarom ik bepaalde visies heb. Het enige wat nu nog mist is de verkoopprijs van de Chimp en de link naar de webshop om mijn provisie binnen te harken.

Grapje natuurlijk ik krijg geen commissie en weiger ook om in zo’n constructie verbonden te zijn aan Highlite. Mijn samenwerking met Highlite komt voort uit een klusje dat ik pro deo heb gedaan voor de band Zeno. Deze Toto tribute band speelde op de open dag van Highlite. Meegaan naar de open dag om Licht te knipperen mocht maar dan wel onder de voorwaarde dat ik hun kersverse lichttafel moest gebruiken.

Mijn eerste reactie was wat een gedrocht die lichttafel, hij werkt prima ondersteboven in een container. Er was gewoon van alles niet in orde en buggy. Uiteindelijk was mijn nieuwsgierigheid naar de ontwikkeling zo groot dat ik ja heb gezegd op de vraag of ik bèta tester wilde worden.

Dat doe ik ondertussen vanaf de eerste introductie van de console tot heden. Ik heb zoveel geleerd van mijn reis met productontwikkelaar en vriend Ron Schiffelers over hoe een console tot stand komt en welke economische en verkoop technische uitdagingen dit met zich meebrengt. Ik ben een uitgesproken ambassadeur geworden voor de Chimp ondanks dat je me vaak ook nog achter een Grand MA ziet. We missen in dit vak relativerend vermogen. Een lichtset met twee 8 parcans heeft geen Grand MA 3 fullsize nodig. Geef de underdogs ook een kans. Ik vecht graag vanuit deze positie en zal dat ook blijven doen.

Wat je misschien verbaasd is dat heel veel van de shows die in dit portfolio zitten geprogrammeerd zijn op mijn Chimp. Inmiddels heb ik makkelijk 120 shows op de tafel geprogrammeerd. Niet alleen shows met 8 parcans maar ook shows waar 48 universen vol zitten met parameters. Eerlijk is eerlijk de tafel kan er 10 aan maar ik test voor Highlite op Highlite events zoals de experience Day of PLS in Frankfurt de software volledig en daar horen ook wel een stress testen bij met zoveel fixtures. De shows laten zien dat of ik nu achter een MA of een Chimp sta het resultaat is hetzelfde. Mijn stijl is overal te zien welke console er nu ook licht en hoe duur de techniek ook was.

 

3D Modellen

Een zijspoor dat ik dankzij mijn vakgebied erg interessant vind en blijf ontdekken is het maken van 3D modellen. Ik vind het fascinerend hoe makkelijk je mooie realistische renders kunt maken in de meeste 3D software. Nog meer hou ik van de vrijheid om niet gebonden te zijn aan het aanbod aan 3D modellen maar zelf deze te kunnen creëren. Zeer waardevolle skills die absoluut het verschil maakt om je renders net dat beetje extra realisme te geven. Het oog wil ook wat zullen we maar zeggen.

In de basis ben ik WYSIWYG geschoold maar uiteindelijk heb ik de weg voor mijzelf meer naar Capture gevonden. Het is voor mij gewoon een verlengde van mijn lichaam geworden. Ik kan er mee lezen en schrijven. Hierdoor blijft er meer tijd over om creatief te zijn en te brainstormen. Weer merk je dat ik meer richting de personen ga en minder richting de tools omdat het voor mij daarom draait. Je koopt geen hamer die 1000 euro kost om nagels te slaan als een hamer van 10 euro net zo goed is. Het gaat zich om de persoon die de hamer vast houdt.

Na een aantal jaar gewoon standaard renders te draaien zoals gebruikelijk heb ik mijzelf Adobe lightroom en photoshop geleerd en doormiddel van deze tools mijn render werk naar een hoger level getild. zo heeft de render van de kerstboom van truss in Maastricht in de krant gestaan.

Nadat de standaard bibliotheken met 3D modellen mij niet meer konden bevredigen heb ik mijzelf Sketchup aangeleerd. De workflow is zo simpel en het doet precies wat het moet doen. Kijk maar naar de prikverlichting en E27 Edison bulbs. Voor een capture render geeft dit je uiteindelijke visualisatie zoveel meer realisme.

Voor mij is kennis van renderen en visualiseren een echt USP geworden. Voor mijn vrouw een bron van ergernis als er weer eens een betere pc aangeschaft moet worden omdat er toffe nieuwe 3D modellen van bomen met maar liefst 1.000.000 blaadjes uitkomen, en het oude systeem meer op een bouwdroger begint te lijken.

 

Visuals

Een logische volgende stap na het renderen en 3D tekenen is het maken, afspelen en hergebruiken van Visuals. Ik ben 4 jaar geleden begonnen met de Visuals te doen voor de het Nederlands Douane Orkest (NDO). In het begin ging het om wat foto’s die op een edge blend afgespeeld moesten worden. Een jaar later zocht ik mijn eigen uitdaging en maakte ik composities met verschillende lagen stockcontent.

Ik ben steeds meer in totale composities gaan denken waarbij video, licht ondersteund en visa versa. Vooral toen ik zowel licht als video ging programmeren en ontwerpen bij het NDO ontwikkelde ik deze vaardigheden in hoog tempo.

Ik voel me graag verantwoordelijk voor het grootte geheel en ben iemand die graag overal bij betrokken is als het zich op het audio en visuele aspect van een beleving aankomt.

Slotwoord

Nou, daar zijn we dan. Aan het einde van mijn portfolio. Onze missie was om vooral jouw nieuwsgierigheid leuke content te bieden. Daarbij hoopt de docent in mij dat ik je nog nieuwsgieriger gemaakt heb en we wellicht in contact komen met elkaar om ideeën en visies te wisselen.

Voor de lezer die kwam voor mijn blunders en bloopers. Onder het genot van een glas whisky luister ik graag naar alle feedback die jij hebt voor me. Grootte kans dat ik het ook nog met je eens ben ook.

Zo val ik weer terug in mijn patroon als docent en als zelf kritische technicus die nog veel meer wil leren.

P.s. Heel veel foto’s en filmpjes op deze pagina zijn door mijzelf gemaakt. Maar een speciaal dankjewel voor mijn de mensen die al die jaren naast mij stonden en foto’s en filmpjes gemaakt hebben en het is mede dankzij die collegae, vrienden, familieleden en haters dat ik hier sta en zoveel over mijzelf kon vertellen.

Ik hoop dat we onze wegen zich weer of nog kruisen.

  

Aron Reihs
Rob Debets
Joshua van Veluw
Danny Herveille
Danny Juretzko
Ron Schiffelers
Dennis Evers
Lars Aarts
Maud Wedick
Frans Roovers
Rudi Videc
Cindy Oudshoorn

Frans en Wally Houben
Dwayne Houben
Ashley Houben